Agrár pályázatíró. Rónay Balázs mezőgazdasági pályázatok írása.

Sikerdíjas pályázatíró.

18 év mezőgazdasági pályázatíró szakmai tapasztalattal, sikerdíjas agrár pályázatírás, hitel, hitelkérelem írása. 

Agrár pályázatírás. 

Mezőgazdasági pályázatok írása.

Helymeghatározás a mezőgazdaságban? Miért fontos ez?

Helymeghatározás a mezőgazdaságban? Miért fontos ez?

A mezőgazdaságban használt helymeghatározó rendszerek működése teljes mértékben megegyezik az okos eszközökben használt helymeghatározással

Precíziós gazdálkodás? Hát az meg mi?

 

A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést.

 

Mindezt úgy, hogy közben támogatja a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat.

 

A precíziós gazdálkodás megjelenését követően Magyarországon is lehetőség nyílt a mezőgazdasági területeken egy olyan módszert alkalmazni, amely a műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes alkalmazásával hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést, valamint segíti a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembevételével.

A gazdaságokban különbözőek az adottságok (talaj, éghajlat, termesztett növények köre, rendelkezésre álló géprendszerek, informatikai ellátottság, közgazdasági környezet stb.), ezért a precíziós gazdálkodás során alkalmazott technológiákat (agronómiai-, műszaki és informatikai egyaránt) egyedi módon, lépésről-lépésre szükséges bevezetni, használatukat elsajátítani, az általuk biztosított többlethasznokat maximálisan kihasználni.


Mi az a helymeghatározás és miért fontos?

 

A műholdas helymeghatározó rendszerek


Összefoglaló elnevezéssel GNSS (Globális Helymeghatározó Rendszerek) – közvetlen alkalmazásával mindössze a néhány méteres navigációs pontosság érhető el.

A mezőgazdaságban használt helymeghatározó rendszerek működése teljes mértékben megegyezik az okos eszközökben használt helymeghatározással, csak ezt további pontosító jelekkel kell kiegészíteni, hogy a számunkra szükséges pontosságot elérjük.

A helyspecifikus (precíziós) mezőgazdasági alkalmazások igényeinek kielégítésére, ahol a cm-es pontosság akár az éves műveleti ismétlések során is feltétel, a GNSS csak hozzáadott földi infrastruktúrával használható sikeresen.

A lehetséges alternatívák közül mind a pontosságot, mind a rendelkezésre állást tekintve a legmegbízhatóbb megoldást egy országos GNSS
referenciaállomás-hálózat biztosíthatja, ahol a hálózatba kötött állomások adatainak együttes és egységes feldolgozása után szolgáltatják a gazdák által igényelt korrekciókat.

A műholdas helymeghatározás és navigáció egyidős a műholdak megjelenésével, ami az USA-ból 1960 áprilisában indult és elsősorban a hadihajók és a tengeralattjárók navigálását szolgálta.

A műholdak két frekvencián sugároztak mérőjeleket, amelyek segítségével kb. 20 perces mérésből mintegy 50 méteres pontossággal lehetett a földrajzi helyzetet meghatározni, de csak a nap meghatározott időszakában.

Az első kísérleti GPS holdakat 1978 és 1980 között bocsátották fel.

A cél az volt, hogy a Földön bárhol, bármikor, bármilyen időjárási körülmények között biztonságosan, gyorsan (másodpercek alatt) és megfelelő pontossággal lehessen a földrajzi helyzetet meghatározni és a GPS rendszer teljes kiépítését 1994-ben érték el.

 

Helyspecifikus mezőgazdaság


A helyspecifikus mezőgazdaság nemcsak azt jelenti, hogy a mezőgazdasági gép pozícióját határozzuk meg, hanem azt is, hogy a különböző érzékelőkkel (szenzorokkal) gyűjtött adatok pontosan mely koordináták által meghatározott helyről származnak.

Így a szükséges beavatkozások meghatározását követően, visszatérve az adatgyűjtés helyére, pontosan az adott helyen végezzük el a szükséges műveletet.

Jó példa erre a néhány másodpercenként gyűjtött hozamadatok alapján készíthető hozamtérkép, ami alapvető a precíziós gazdálkodás számára. Az adatokat akár valós időben (real-time), akár utólag is feldolgozhatjuk (post processing).

A precíziós (helyspecifikus) mezőgazdaság elsődleges célja a térben és időben megfelelő művelés megvalósítása, ezért a helymeghatározás pontossága elsődleges feladat.

 

RTK jelentősége


A GPS mérés fontos jellemzője, hogy mozgás közben is végezhető, nemcsak álló helyzetben.

A statikus mérés során a vevők mozdulatlanok, legalábbis a Földhöz, a koordinátarendszerhez képest. Ha valós időben végzünk fázismérésen alapuló kinematikus mérést, akkor azt RTK-nak nevezzük (RTK=Real Time Kinematic).

Ezzel már mechanikus növényápolás, vetés, növényvédő szerek, illetve műtrágya kijuttatása is megoldható a jelenlegi manuális (kézi irányítású) pontossággal.

Az RTK egy műholdas pozicionáláson alapuló, valós idejű helymeghatározási rendszer.

A rendszer alapja, hogy egy ismert pontban levő bázisállomás az általa látható műholdakon kívül egy mozgó gépre telepített GPS vevővel van kapcsolatban és egy úgynevezett „differenciális méréssel” éri el ezt a nagy pontosságú korrekciós jelet, amelyet használhatunk a különböző szántóföldi műveletek elvégzése során.

RTK hálózatunk számos előnye közé tartozik az éven túl is megismételhető +/- 2,5 centiméter pontosságú GPS korrekción kívül a rendszerek beüzemelése és helyszíni oktatása, illetve, hogy a hálózat nem igényel jelentős beruházási költséget.

 

Hogyan működik?


Webes felületünkön követhető a hálózat lefedettsége, a rendszer közel félezer állomásának adataival együtt.

Az egyes állomásokat kiválasztva, a térkép melletti oszlopban az állomás állapotára vonatkozó különféle információk is olvashatók, kezdve a földrajzi szélességi és hosszúsági adatoktól, az észlelt műholdak számán át, a használt jel frekvenciájáig.

Lehetőség van az állomások mögötti alaptérkép változtatására is, a minél könnyebb használhatóság és esztétikum érdekében.

A táblakereső ablakban lehetőségünk van egy választott tábla RTK lefedettségi állapotát lekérdezni.

A tábla kiválasztása után kirajzolódik annak körvonala, illetve a Bázis elemzőre kattintva megjelenik, hogy melyik állomás lefedettsége a legjobb a táblán, százalékos lefedettséggel, ezzel segítve a tájékozódást.

Ezeknek a funkcióknak a segítségével könnyebben beállítható a traktor GPS vevője. Napjaink modern mezőgazdasága nem létezhetne a GPS helymeghatározás nélkül.

Ez az egyik első lépés a precíziós gazdálkodás felé, hogy gépeink képesek legyenek az automatakormányzásra, ehhez pedig fontos kellék a minél nagyobb pontosságú GPS vevő antenna.

 

Forrás: agrarkozosseg.hu

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Agrár pályázatíró. Rónay Balázs mezőgazdasági pályázatok írása.

Sikerdíjas pályázatíró.

18 év mezőgazdasági pályázatíró szakmai tapasztalattal, sikerdíjas agrár pályázatírás, hitel, hitelkérelem írása. Agrár pályázatírás. 

Mezőgazdasági pályázatok írása.

SZOLGÁLTATÁSAIM

Agrár pályázat írás

Sikerdíjas mezőgazdasági pályázatok írása 18 év agrár pályázatírói tapasztalattal

Hitel ügyintézése

Jelenleg ez a legkedvezőbb agrárhitel ügyintézésével segítjük áthidalni a nehézségeket, lendületbe hozni cégét, vállalkozását.!

Hitelkérelem írása

18 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött, biztos lehet abban, hogy tudom, hogy kell írni hitelkérelmet
Rónay Balázs. Agrár pályázatíró, mezőgazdasági pályázatok írása
Agrár pályázatíró. Rónay Balázs mezőgazdasági pályázatok írása. Sikerdíjas pályázatíró.
Közel 18 év mezőgazdasági pályázatíró szakmai tapasztalattal, sikerdíjas agrár pályázatírás, hitel, hitelkérelem írása.  Agrár pályázatírás. Hatékony pályázatírót keres?  Rónay Balázs agrár pályázatíró. mezőgazdasági pályázatok írása. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: Budapest Debrecen utca

Telefon:
+36 70 953 9497


E-mail: info@agrar-palyazat.hu